NOS NieuwsAangepast

Felle kritiek president Karzai op VS

De Afghaanse president Karzai heeft felle kritiek geuit op de VS. Volgens Karzai spannen de Taliban en de VS samen om de Afghanen ervan te overtuigen dat buitenlandse troepen ook volgend jaar nodig zijn in Afghanistan.

Karzai doelde onder meer op de bomaanslagen gisteren in Kabul en Khost, waarbij bijna 20 mensen om het leven kwamen. "Deze bommen waren ten dienste van de Amerikanen", zei Karzai.

Volgens de Afghaanse president was de aanslag een waarschuwing van de Verenigde Staten. Die gebruiken de aanslag als argument om langer te blijven, omdat zonder de VS nog meer aanslagen van de Taliban volgen, zegt Karzai.

Karzai deed zijn uitspraken tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel aan Kabul. Een gezamenlijke persconferentie werd "uit veiligheidsoverwegingen" geannuleerd.

Slechte verhouding

President Karzai heeft al jaren een slechte verhouding met de VS. Hij zei onder meer dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen de oorlog alleen maar erger maakt. Hij uitte ook regelmatig kritiek op luchtaanvallen van de VS en de NAVO, waarbij te veel burgerdoden vielen.

De Amerikaanse regering heeft altijd gezegd alle Amerikaanse troepen voor het einde van 2014 uit Afghanistan terug te willen trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl