"Mind The Gap" terug in Londense metro voor weduwe

time icon Aangepast

Een stukje sentiment in de Londense metro. Daar is op verzoek van een vrouw de waarschuwingsboodschap "Mind The Gap" terug die meer dan 40 jaar geleden werd ingesproken door haar man.

De boodschap die reizigers waarschuwt voor het gat tussen de metro en het perron werd ooit ingesproken door haar man, die acteur was. Jarenlang werden de waarschuwingsbandjes van de Londense metro's ingesproken door stemacteurs, tot een jaar terug. De bandjes werden vervangen door nieuwe waarschuwingsboodschappen uit de computer.

Oswald Laurence

Zo verdween ook de boodschap van stemacteur Oswald Laurence, die tientallen jaren op de Northern Line te horen was. Laurence overleed in 2007 na 15 jaar samen te zijn geweest met Margaret McCollum. De twee ontmoetten elkaar in Marokko bij een georganiseerde groepsreis.

McCollum haalde er altijd veel troost uit om haar overleden man nog wel in de metro te horen. Ze reisde er zelfs voor om, zodat ze in ieder geval even langs 'zijn' station kwam. "Maar op 1 november vorig jaar was hij er opeens niet meer", vertelt de weduwe aan de BBC. "Ik vroeg om uitleg en hoorde dat alle stemmen vervangen waren door een digitaal systeem en dat zijn stem daar niet goed bij paste."

Ontroerd

De 65-jarige vrouw liet het er niet bij zitten en schreef een brief naar het transportbedrijf met het verzoek een bandje te krijgen met de stem van haar overleden man erop. En met succes. "We waren erg ontroerd door het verhaal. Het personeel ging achter het bandje aan en zette het op een cd", aldus de directeur van de Londense metro. "Ook hebben we geregeld dat de waarschuwingsboodschap van haar man op station Embankment weer te horen is."

Op elk Londens metrostation hebben de stemacteurs inmiddels plaatsgemaakt voor computer gegenereerde vrouwenstemmen. Behalve op Embankment Station. Daar is het nog altijd Oswald Laurence die reizigers, en in het bijzonder zijn vrouw, waarschuwt om goed op te letten bij het verlaten van de metro.

Door: Dorien