Eentiende Android-Apps is malware

tijd van publicatie Aangepast

Tien procent van alle Android-apps die in de Google Play Store worden aangeboden, is kwaadaardig of schadelijk. Dat blijkt uit een analyse van de Japanse internet-beveiligingsfirma Trend Micro. Volgens het bedrijf is er sprake van een toename van malware die is gericht op telefoons en tablets met het Android-besturingssysteem.

Trend Micro onderzocht meer dan twee miljoen apps voor het mobiele plaform. Meer dan 293.000 daarvan bleken schadelijk te zijn. Bij 22 procent is er sprake van het lekken van privégegevens, zoals het telefoonnummer van de gebruiker. Enkele onderzochte apps lekken zelfs geluid en beeld van de microfoon en camera van het toestel.

Rusland en China

De malware komt niet alleen van app-winkels uit landen als Rusland en China, zoals vaak gedacht wordt. 68.740 malafide apps worden via de Google Play Store verspreid. Die biedt in totaal zo'n 700.000 apps aan.

Beveiligingsbedrijf F-Secure bevestigt de trend. Uit eigen onderzoek van het Finse bedrijf blijkt dat 79 procent van alle mobiele malware die vorig jaar werd ontdekt, gericht was op Android-apparaten. In 2011 was dat nog 66 procent.

STER Reclame