NOS NieuwsAangepast

Een huis-scan tegen valpartijen

In Enschede kunnen 65-plussers binnenkort bijzonder bezoek verwachten: hun huis wordt beoordeeld op valgevaar en zij zelf op vitaliteit.

De stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren (VVvS) begint met zogenaamde scans om woningen van bejaarden veiliger te maken. Daarbij lopen deskundigen door het huis en alles wat val-gevaar kan opleveren, wordt zo mogelijk meteen onder handen genomen.

Fitheid

Een los verlengsnoer? De timmerman spijkert het meteen vast aan de plint. Een gevaarlijke mat? De bewoner krijgt het dringende advies hem mee te geven. Drempels? Een gladde tegelvloer in de badkamer? Het wordt desgewenst onder handen genomen.

De ouderen zelf kunnen bij de fysiotherapeut een vitaliteitstest ondergaan. Daarna krijgen ze advies om hun fitheid op peil te houden of te verbeteren.

De gemeente Enschede heeft zich deze week achter de aanpak van de VVvS geschaard.

In 2007-2008 is verzekeringsmaatschappij Ohra op pad geweest met de valpreventie-bus. In anderhalf jaar zijn toen in totaal zo'n 3500 ouderen thuis bezocht en geadviseerd over de inrichting van de woning.

Slaapmiddelen

Hoogleraar geriatrie Sophia de Rooij was daarbij betrokken. "Jammer genoeg konden we toen niet meten wat het effect is geweest van de verbeteringen in huis, maar ik weet zeker dat het helpt. Dat blijkt ook uit de gegevens die wij verzamelen bij de Nederlandse val-poli's."

De Rooij zegt dat medicijngebruik minstens zo belangrijk is als de inrichting van huizen. "Veel ouderen gebruiken slaapmiddelen. Daar kun je ook overdag nog suf van zijn, waardoor je gemakkelijk struikelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl