Op de tweede dag van de WK shorttrack in het Hongaarse Debrecen is Freek van der Wart derde geworden op de 500 meter. De Europees kampioen klom daardoor naar de vijfde plek in het algemeen klassement.

Van der Wart was de enige Nederlandse finalist op zaterdag, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij ging zowel in de kwartfinales als in de halve finales buiten zijn schuld onderuit, waardoor de 25-jarige Voorburger in beide gevallen toch de volgende ronde haalde.

In de eindstrijd loerde Van der Wart op een gaatje om van de vierde plaats naar de derde op te rukken. Dat gaatje viel door een foutje van Semen Jelistratov (Rus) en Van der Wart dook erin.

Aflossingsploeg naar finale op WK

Op de 500 meter waren de kwartfinales het eindstation voor Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt. Bij de dames strandde Jorien ter Mors in de series door een val. Yara van Kerkhof lag er door een penalty al na de voorrondes uit.

Van der Wart, Kerstholt en Knegt haalden samen met Daan Breeuwsma de finale van de 5.000 meter aflossing. Het kwartet, dat vorig jaar WK-zilver won zijn race in de halve finales, voor Rusland.

Groot-Brittannië reed lang aan kop, maar in de slotfase stelde het Nederlandse kwartet orde op zaken. Zondag ontmoeten de Nederlanders in de finale Rusland, Zuid-Korea en titelverdediger Canada, dat ook regerend olympisch kampioen is.

STER reclame