NOS NieuwsAangepast

Holy smoke: hoe zit het ook alweer?

Dinsdag sluiten 115 kardinalen zich op in de Sixtijnse Kapel. Afgesloten van de buitenwereld, opgesloten tussen vier geluidsdichte muren gaan ze dagenlang vergaderen. Net zo lang tot ze eruit zijn wie de nieuwe leider van de Katholieken wordt, de opvolger van paus Benedictus XVI. De enige manier die de kardinalen hebben om (eenzijdig) te communiceren met de buitenwereld is een schoorsteentje met rook.

Hoe zat dat ook alweer met die rook? De kardinalen kunnen vier keer per dag op hun favoriete kandidaat stemmen, via stembriefjes. Het conclaaf gaat door zolang er niet één kandidaat is die meer dan tweederde van de stemmen krijgt. De stembriefjes worden dan verbrand, waardoor er zwarte rook uit de schoorsteen van de kapel komt. Daarna vergaderen de kardinalen verder en stemmen ze opnieuw.

Zodra er een kandidaat meer dan tweederde van de stemmen heeft gekregen, worden de stembriefjes samen met iets anders verbrand. Hierdoor staat witte rook en weet de hele wereld dus dat er een nieuwe paus is gekozen. Tegelijkertijd worden de klokken van de Sint Pieter geluid. De nieuwe paus kiest vervolgens hoe hij wil heten en daarna verschijnt hij voor het eerst op het balkon van de Sint Pieter voor een Urbi et orbi.

30 stemrondes

Het conclaaf gaat net zo lang door tot er een nieuwe paus is, om de drie dagen wordt daarom wel een rustdag ingelast. Vroeger was het zo dat na een kleine twee weken de drempel om de stemming te winnen verlaagd naar een normale meerderheid (de helft van het aantal kardinalen +1), maar dat heeft paus Benedictus XVI afgeschaft.

Desondanks hoopt het Vaticaan voor Pasen een nieuwe paus te hebben gekozen. Vanaf dinsdag gaan we daarom een paar keer per dag rook zien boven de Sixtijnse Kapel. Met een beetje geluk is die snel wit.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl