Nederlanders in juli weg uit Kunduz

time icon Aangepast

Het kabinet heeft besloten dat Nederlandse militairen in juli uit Kunduz vertrekken. De beslissing was al verwacht, net als het besluit om wel vier Nederlandse F-16's in Afghanistan te laten.

Volgens het kabinet kan het politietrainingscentrum eerder dan gepland worden overgedragen aan de Afghanen en bemoeien de Nederlanders zich dan niet meer met de opleiding van Afghaanse agenten. Minister Hennis-Plasschaert zei dat Nederland met recht kan zeggen dat het iets heeft bereikt en dat de trainingen met een gerust hart kunnen worden overgedragen aan de Afghanen.

"In Afghanistan zal het onveiliger zijn dan in Nederland, maar het is veel veiliger dan een paar jaar geleden", aldus Hennis.

Gevechtstoestellen

De vier gevechtstoestellen blijven in Afghanistan om de resterende NAVO-troepen te beschermen. Ze staan op de basis in Mazar-i-Sharif. Ook de Nederlandse betrokkenheid bij het op poten zetten van de rechtsstaat in Afghanistan gaat volgend jaar nog door.

Het eerdere vertrek van de Nederlanders is deels ook een gevolg van de vermindering van het aantal Duitse troepen in Afghanistan. Duitsland trekt de militairen de tweede helft van dit jaar terug uit Kunduz. Nederlandse militairen zullen volgens het kabinet uiterlijk 1 november de Duitse basis in Kunduz hebben verlaten.

STER Reclame