NOS Nieuws Economie Aangepast

FNV Bouw wil vroegpensioen terug

FNV Bouw wil dat oudere bouwvakkers snel met vervroegd pensioen gaan om plaats te maken voor jongeren. Jongeren kiezen niet meer voor de bouw omdat er door de crisis geen banen meer zijn.

Volgens de vakbond dreigen volgend jaar 10.000 bouwvakkers hun baan te verliezen door de malaise in de bouwsector. Daarnaast gaan de komende jaren veel ouderen met pensioen waardoor er tegen het jaar 2020 een groot gebrek aan personeel is, waarschuwt FNV Bouw.

Genoeg werk

Daarom wil de bond dat werknemers van 60 jaar en ouder nu al met pensioen gaan om plaats te maken voor jongeren. Bouwvakkers stoppen nu als ze 62 jaar worden. Verder zouden 55-plussers bijgeschoold moeten worden om buiten de bouw aan de slag te gaan. Volgens FNV Bouw is er genoeg werk in bijvoorbeeld de staalindustrie en de scheepsbouw.

Aan het vroegpensioen hangt een prijskaartje waar de werkgevers voor moeten opdraaien, vindt de vakbond. Het is immers in hun belang dat er voldoende personeel is, ook in de toekomst, zegt de bouwbond.

Kosten

FNV Bouw is bereid om als tegenprestatie tijdens de cao-onderhandelingen minder loonsverhoging te eisen. De bouwwerkgevers willen de voorstellen serieus bekijken maar vrezen dat ze te veel kosten.

STER reclame