NOS NieuwsAangepast

Spelers N-Sloten hadden geen pas

Drie spelers van voetbalclub Nieuw Sloten die vastzitten voor de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen waren niet speelgerechtigd. Dat blijkt onder meer uit het strafdossier dat Nieuwsuur heeft ingezien.

De grensrechter werd begin december na een wedstrijd tussen Buitenboys uit Almere en de Amsterdamse club Nieuw Sloten mishandeld. De dag erna overleed hij in het ziekenhuis.

Twee van de drie Amsterdamse voetballers stonden niet vermeld op het wedstrijdformulier en een van de jongens was zelfs geen lid van Nieuw Sloten. De Amsterdamse spelers mochten eigenlijk niet meedoen, omdat ze geen KNVB-spelerspas konden overleggen.

Die pas is ingevoerd om er zeker van te zijn dat er geen 'illegale invallers' meedoen en de competitie eerlijk verloopt, schrijft de voetbalbond op zijn website. Ook kan met de pas eenvoudiger achterhaald worden wie zich heeft misdragen, zodat de speler in kwestie snel kan worden gestraft.

Geschokt

Voorzitter Marcel Oost van Nieuwenhuizens club Buitenboys is geschokt. "Als het zo is dat dat in het strafdossier staat, dan is dat ongelofelijk, iets wat eigenlijk niet kan en niet mag."

De landelijke scheidsrechtersvereniging COVS is verbijsterd. "Het is intriest als dat het geval blijkt te zijn. Dat betekent dat de KNVB in eigen gelederen de zaak op een rij moet gaan zetten", zegt COVS-voorzitter Johan Dollekamp. Volgens hem moet de KNVB een andere manier van controle overwegen, om dit in de toekomst te voorkomen.

Actieplan

De KNVB erkent in Nieuwsuur dat het systeem van de spelerspas niet waterdicht is. Op 20 maart komt de voetbalbond met een actieplan naar aanleiding van de dood van de grensrechter.

Aanstaande maandag is de eerste pro forma-zitting in de zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt zeven minderjarige voetballers en een begeleider van betrokkenheid bij de fatale mishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl