Van onze redacteuren Gulsah Ercetin en Reinalda Start

Turkije maakt tempo met het onderzoek naar opvang van Turkse kinderen bij christelijke en homoseksuele pleeggezinnen in Nederland. Op dit moment zijn Turkse ambtenaren in Nederland om met de biologische ouders van de 9-jarige Yunus te praten. Het gaat om een jongetje van 9 jaar dat door de Nederlandse jeugdzorg is weggehaald bij zijn ouders en al een aantal jaren wordt opgevangen bij een lesbisch stel in Den Haag.

De in Nederland verblijvende biologische moeder heeft vorige maand de Turkse premier Erdogan om hulp gevraagd. Zij wil haar kind terug. Sindsdien is er veel commotie bij de Turkse overheid over de opvang van pleegkinderen bij homo- en lesbische stellen, maar ook in christelijke gezinnen in Europese landen.

Vervreemd

Turkije vindt dat Turkse kinderen niet van hun culturele achtergrond vervreemd mogen worden. De opvang zou niet plaats moeten vinden in gezinnen waar andere dan Turkse normen en waarden gelden, aldus de Turkse overheid.

Het land wil onderzoeken of tussen de 5000 en 9000 Turkse pleegkinderen in Europa desnoods naar Turkije terug kunnen worden gehaald. De Organisatie voor de in het Buitenland Levende Turken bevestigt dat de Turkse ambtenaren nu in Nederland zijn voor een gesprek met de biologische moeder.

Inmiddels is in Turkije een parlementaire commissie gestart om onderzoek te doen naar de opvang in Europa. In mei komt een officiële delegatie naar Nederland om met Turkse en Nederlandse instanties en de Nederlandse overheid te praten over de pleegzorg. Turkse media melden dat premier Erdogan deze maand naar Nederland komt en ook deze kwestie aan de orde zal stellen.

STER reclame