NOS NieuwsAangepast

Cohen: fouten politie,burgemeester

De politie in Groningen en burgemeester Bats van Haren hebben steken laten vallen bij de Project X-rellen van vorig jaar. Bovendien begreep de politie weinig van sociale media. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de commissie-Cohen, bevestigen bronnen aan de NOS.

De conclusies worden morgen officieel gepresenteerd door Job Cohen.

Rellen

In Haren liep het in september volledig uit de hand na een aankondiging van een verjaardagsfeestje op Facebook.

Hoewel de gemeente waarschuwde dat er helemaal geen feest was, kwamen er duizenden mensen naar de plaats. In de loop van de avond ontstonden er rellen. Agenten en ambulancemedewerkers werden bekogeld en relschoppers richtten grote schade aan.

Facebook

De commissie heeft kritiek op de politie. De voorbereiding op het Project X-feest was onder de maat. Dat bleek al uit het uitgelekte draaiboek van de politie. Daarin stonden geen aanwijzingen waar agenten de jongeren heen moesten sturen als het mis zou gaan en er waren in eerste instantie slechts acht ME'ers inzetbaar en vier agenten te paard.

Volgens Cohen had de regionale politie ook onvoldoende in kaart wat er gebeurde op sociale media, met name op Facebook. De verwachting is dan ook dat in de toekomst op nationaal niveau dreigingsanalyses gemaakt zullen gaan worden.

Maar ook nadat de rellen waren uitgebroken en de politie met grootschalig optreden de orde probeerde te herstellen, ging er veel mis. Agenten slaagden er bijvoorbeeld niet in om contact te krijgen met leidinggevenden. Bovendien arriveerde de ME veel te laat.

Burgemeester

Dat laatste wordt ook de Harense burgemeester Bats verweten. Hij heeft te lang gewacht met het opschalen van de crisisorganisatie, waardoor ME'ers van andere korpsen pas kwamen toen de rellen al in volle gang waren. Wat het rapport voor gevolgen heeft voor Bats, is onduidelijk. Daar gaat de gemeenteraad over die volgende week over de kwestie debatteert.

Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat de politie de afgelopen maanden naar aanleiding van de rellen in totaal 110 verdachten heeft opgepakt, onder wie 30 minderjarigen. De meeste verdachten zijn al voor de rechter geweest. De hoogste straffen die zijn geëist zijn 12 en 8 maanden cel.

Job Cohen presenteert het rapport morgen om 11.00 uur in het gemeentehuis in Haren. De persconferentie wordt live uitgezonden op Nederland 1 en het themakanaal Journaal 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl