Rasmussen: "Ploegleiding wist alles"

Aangepast

De ploegleiding van Rabobank wist van al het dopinggebruik van de renners. Dat blijkt uit verhoren in de zaak-Rasmussen.

Het hoger beroep van de Deense oud-renner diende donderdag voor de rechtbank in Arnhem.

Rasmussen spande een rechtszaak aan tegen zijn oud-werkgever vanwege onrechtmatig ontslag. Tegen de uitspraak van de kantonrechter uit 2008 (schadevergoeding van 700.000 euro) ging hij in hoger beroep.

"Breukink wist er van"

Rasmussen zei donderdag onder meer dat: "Erik Breukink, Geert Leinders, Jan-Paul van Mantgem en Theo de Rooij allemaal wisten van mijn dopinggebruik", wijst de Deen de volledige ploegleiding aan.

Oud-ploegdokter Jan-Paul van Mantgem stelde eerder op de dag al dat "Theo de Rooij, Geert Leinders, de Tour-organisatie en UCI op de hoogte waren dat de whereabouts van Rasmussen voorafgaand aan de Tour niet in orde waren", aldus oud-ploegarts Van Mantgem.

Rasmussen werd in 2007, terwijl hij de gele trui droeg, uit de Tour de France gehaald door Rabobank. Even later werd hij ontslagen. Met als reden dat zijn whereabouts niet klopten.

"Mentsjov, Boogerd en ik"

Over het gebruik van bloeddoping en wie het kregen toegediend, is Rasmussen helder in zijn verhoor: "Denis Mentsjov, Michael Boogerd en ik kregen bloeddoping."

"Iedereen ging er mee akkoord. Ze (de leiding en artsen, red.) probeerden zich er later van te distantiƫren. Maar ze wisten er van en wilden er niets meer mee te maken hebben."

Leinders, Matschiner

Rasmussen kreeg twee jaar lang assistentie van Leinders, daarna nam de Oostenrijkse arts Stefan Matschiner het over."In 2004 en 2005 ontving Leinders de bloedzakken en bracht hij de naald bij mij in. In 2006 en 2007 veranderde dat, toen ging Matschiner het doen."

STER Reclame