De Europese Centrale Bank (ECB) houdt zijn rentetarief ongewijzigd op 0,75 procent en verwacht een economisch herstel later dit jaar. Het is de negende opeenvolgende maand dat de ECB het rentetarief ongewijzigd laat.

ECB-president Draghi verwacht een voorzichtig herstel van de economie in de eurozone later dit jaar, geholpen door een aantrekkende wereldeconomie. Hij benadrukt in zijn toelichting op het rentebesluit dat de Europese overheden moeten doorgaan met structurele hervormingen.

Volgens Draghi is het vertrouwen van de financiele markten de laatste maanden groter geworden. Draghi zegt dat veel Europese banken goedkope, door de ECB verstrekte leningen terugbetalen.Tot nu toe hebben banken voor 224,8 miljard aan deze zogenaamde LTRO-leningen terugbetaald.

Goedkope leningen

Eind 2011 en begin 2012 verstrekte de ECB voor in totaal 1 biljoen (1000 miljard) euro van deze goedkope LTRO-leningen aan Europese banken. Doel was dat banken weer meer geld zouden gaan uitlenen om op die manier de economie weer op gang te helpen. Draghi benadrukte dat de ECB alle instrumenten zal blijven inzetten om de groei aan te jagen.

De ECB stelt verder de verwachtingen voor de economie in de eurozone licht naar beneden bij, na een tegenvallend vierde kwartaal van vorig jaar. Dit jaar zal de economische groei ergens tussen de -0,9 procent en 0,1 procent bedragen. Voor 2014 zal de groei uitkomen tussen de 0,0 procent en 2,0 procent.

STER reclame