Karremans opgelucht en blij

Aangepast

Oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans is zeer opgelucht en blij dat het Openbaar Ministerie hem niet gaat vervolgen voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en genocide in Srebrenica in 1995. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Knoops spreekt van een zeer belangrijke dag voor Karremans en zijn vrouw. "Hij vindt het wel onbegrijpelijk dat een besluit zo lang heeft moeten duren", aldus Knoops. Karremans wil niet zelf in de media reageren.

De advocaat vindt dat de motivering van het OM veel sterker had gekund. Hij zegt dat de aangifte tegen Karremans uit 2010 geen hout sneed, met name in het licht van de vrijspraak van oud-generaal Momcilo Perisic van het Joegoslavische leger door het Joegoslaviƫtribunaal. Knoops ziet veel parallellen tussen de twee zaken.

Vervolging afdwingen

De nabestaanden van de drie moslimmannen die de zaak hadden aangespannen gaan nu via een zogeheten artikel-12-procedure proberen om vervolging van Karremans door het OM af te dwingen. Dat heeft hun advocaat Liesbeth Zegveld laten weten.

In zo'n procedure beoordeelt de officier van justitie of strafbare feiten bewezen kunnen worden en of het algemeen belang gediend is bij vervolging.

Knoops had niet verwacht dat deze beslissing al zo snel zou worden genomen.

Beslissing

Minister Hennis-Plasschaert laat weten dat ze kennis heeft genomen van het besluit van het OM en dat het goed is dat er een beslissing is. Ze wil niet inhoudelijk op de uitspraak ingaan.

In 2011 bepaalde het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van de drie moslimmannen. Die uitspraak maakte de weg vrij voor het aanklagen van Karremans en zijn twee ondergeschikten.

STER Reclame