NOS NieuwsAangepast

Karremans niet vervolgd

Oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans en twee andere leidinggevenden worden niet vervolgd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en genocide in Srebrenica. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

"Op basis van intensief en nauwgezet feitenonderzoek, komt het Openbaar Ministerie tot het oordeel dat Karremans, Franken (plaatsvervangend commandant) en Oosterveen (personeelsfunctionaris) niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken zijn geweest bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden."

Nabestaanden

Nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in de moslimenclave Srebrenica hadden aangifte gedaan. Zij vinden dat Karremans en zijn twee collega's in juli 1995 drie moslimmannen welbewust hebben uitgeleverd aan de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic.

In de strijd om de enclave in 1995 werden duizenden moslimmannen vermoord. Onder hen was de elektricien van het bataljon en ook de vader en een broer van de tolk Hasan Nuhanovic die voor Dutchbat werkte. Zij werden door de Nederlanders van de compound in Potocari gezet, terwijl al duidelijk was dat ze daardoor gevaar liepen.

Daarom zijn de leidinggevenden van Dutchbat medeplichtig aan genocide, aldus de nabestaanden in hun aangifte.

Aansprakelijk

In 2011 bepaalde het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van de drie moslimmannen. Die uitspraak maakte de weg vrij voor het aanklagen van Karremans en zijn twee ondergeschikten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl