NOS NieuwsAangepast

'Medewerkers Ede tegen abortus'

Medewerkers van Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn het niet eens met een recente aanpassing van het abortusbeleid. Het ziekenhuis in Ede besloot eind vorig jaar om abortus bij Downsyndroom voortaan mogelijk te maken. Tot dan toe werden vrouwen naar andere ziekenhuizen doorverwezen voor afbreking van de zwangerschap.

In een brief aan de Raad van Bestuur vragen de medewerkers om heroverweging van het besluit. Volgens het EO-programma De Vijfde Dag gaat het om bijna driehonderd medewerkers.

Christelijke traditie

Het ziekenhuis baseert zijn normen en waarden op de christelijke traditie. De medewerkers schrijven in de brief dat ze moeite hebben met het besluit vanuit hun levensovertuiging of persoonlijke visie op het leven en de beschermwaardigheid daarvan.

Ook worden de medewerkers geconfronteerd met veel vragen van inwoners uit het verzorgingsgebied. Ze stellen dat het abortusbeleid zich tot voor kort positief onderscheidde van andere ziekenhuizen "juist in een deel van Nederland waarin dit extra gewaardeerd wordt!".

Gewetensbezwaren

Ziekenhuis Gelderse Vallei zegt in een reactie dat de kans dat het besluit wordt teruggedraaid klein is. Volgens woordvoerder Joke Erasmus is er een zorgvuldige procedure gevolgd waarbij onder meer de Raad van Toezicht en de medisch-ethische commissie betrokken waren. Ze zegt dat het beleid juist is aangepast op verzoek van de gynaecologen.

Erasmus benadrukt dat het ziekenhuis een regeling voor gewetensbezwaren heeft. Wie niet bij een dergelijke handeling betrokken wil zijn, hoeft dat ook niet. Het abortusbeleid in de Gelderse Vallei is volgens haar niet anders dan in andere ziekenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl