NOS NieuwsAangepast

Reisadvies Kenia aangescherpt

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het advies voor Nederlanders in Kenia aangescherpt. De vrees is dat er ongeregeldheden uitbreken in de nasleep van de verkiezingen van maandag.

Het ministerie wijst erop dat de spanning rond de verkiezingen nog even kan aanhouden, omdat de uitslagen nog niet bekend zijn. Bovendien komt er mogelijk over een maand een tweede ronde.

Demonstraties

Gedurende de verkiezingsperiode moeten Nederlanders extra waakzaam zijn en demonstraties en samenscholingen mijden, zegt Den Haag. Verder wordt geadviseerd om bij ongeregeldheden het hotel of huis niet te verlaten.

Na de vorige Keniaanse verkiezingen, in 2007, kwam het tot een uitbarsting van geweld tussen bevolkingsgroepen. Ruim duizend mensen kwamen toen om het leven.

Ook nu kwam het hier en daar tot geweld, maar vergeleken met de vorige keer viel dat mee: er zijn zo'n twintig doden geteld. De leider van de EU-verkiezingswaarnemers noemde de Keniaanse verkiezingen vandaag "een voorbeeld voor de hele wereld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl