President Obama heeft in een verklaring naar aanleiding van de dood van Hugo Chávez zijn steun aan het Venezolaanse volk uitgesproken. Volgens Obama heeft de VS "in deze uitdagende tijd belangstelling voor het ontwikkelen van een constructieve relatie met de Venezolaanse regering".

Obama stelt dat Venezuela begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. De VS zal daarin een politiek volgen die is gericht op het bevorderen van democratische principes, de rechtsstaat en respect voor de mensenrechten, aldus Obama, die zich onthield van rouwbeklag.

'Geweldige communicatieve vaardigheden'

Voormalig president Jimmy Carter uitte zich veel positiever over Chávez. Hij zei dat Chávez herinnerd zal worden om zijn trotse inzet voor de onafhankelijkheid van Latijns-Amerika en om zijn geweldige communicatieve vaardigheden en zijn persoonlijke band met zijn aanhangers, die hij hoop gaf op een beter leven.

Venezolanen in de VS zijn opgetogen over de dood van Chávez. In Florida gingen Venezolanen met hun nationale vlag en in T-shirts met de nationale kleuren juichend de straat op. Tegen journalisten zeiden ze dat ze niet juichten om de dood van Chávez, maar om de kans op verandering.

STER reclame