Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het belangrijk dat Nederlandse kranten en omroepen correspondenten in het buitenland houden. "Alleen als je ter plekke bent, als je langdurig ondergedompeld wordt in een samenleving, dan leer je die samenleving echt kennen," zei de minister tijdens de presentatie van een boek over China en Europa.

Een land als Nederland, dat sterk gericht is op het buitenland, is volgens Timmermans gediend met gedegen kennis van dat buitenland. Die bouw je niet op vanuit een kantoor in Den Haag of Amsterdam, daarvoor moet je in het land zelf zijn, zegt de minister. Dat geldt zowel voor diplomaten als voor journalisten.

Zakelijke kansen

De inzet van correspondenten leidt tot een beter geïnformeerd publiek, aldus Timmermans, en dus ook tot beter geïnformeerde zakenlieden. Die zijn vervolgens beter in staat om de zakelijke kansen voor Nederland te grijpen.

Timmermans is zich bewust van de bezuinigingen waar veel redacties mee kampen. "Ik moet ook bezuinigen op Buitenlandse Zaken." Daarom doet hij een beroep op hoofdredacteuren. "Wees voorzichtig. Als je iets afbreekt komt het niet gauw terug, en je verliest een enorme hoeveelheid kennis die heel belangrijk is voor je lezers. En in mijn geval voor de klanten, bedrijven en burgers van Nederland."

STER reclame