NOS NieuwsAangepast

Staat leent met negatieve rente

De Nederlandse staat heeft 3 miljard euro opgehaald met de veiling van kortlopende leningen. De leningen hebben negatieve rentes, wat uitzonderlijk is.

Het betekent dat beleggers in Nederlands schuldpapier geen rentevergoeding krijgen maar geld moeten toeleggen op hun leningen. De staat leent dus spotgoedkoop geld.

De staat plaatste 2 miljard euro aan papier met een looptijd van drie maanden tegen een gemiddelde rente van min 0,02 procent. Een lening van zes maanden leverde 1,05 miljard op met een rente van min 0,01 procent.

Weinig risico

De rente op staatsleningen in Nederland en Duitsland is de voorbije weken gedaald. Een lage rente wil zeggen dat beleggers het schuldpapier als een veilige belegging zien, waar weinig risico mee gelopen wordt.

De lage rente is een marktreactie op de problemen en politieke onzekerheid in Italië en Spanje. Obligatiebeleggers zoeken hun toevlucht bij sterkere eurolanden. Daardoor stijgt de rente voor Italiaans en Spaans papier en daalt de rente op Duitse en Nederlandse staatsleningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl