Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft mogelijk zwijggeld aangeboden aan een ingehuurde medewerker bij de vastgoedtak SNS Property Finance. Dat schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf.

In ruil voor 316.022 euro had de vrouw, Hetty van de Laar, haar mond moeten houden over de handel en wandel van sommige SNS-medewerkers, onder wie de interim-directeur Buck Groenhof. De vrouw heeft het zwijggeld geweigerd.

Bij de noodlijdende vastgoedtak waren vanaf 2009 diverse mensen ingehuurd om orde op zaken te stellen. Een van hen was interim-directeur Buck Groenhof. Vermoed wordt dat door hem en door mensen die hij had ingehuurd, miljoenen euro's zijn weggesluisd en in eigen zak gestoken.

Groenhof stapte eind november op en werd vorige maand gearresteerd. Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels met een maand verlengd. Daarnaast zijn er nog zeker vijf verdachten, onder wie de secretaresse van Groenhof. Zij is inmiddels weer op vrije voeten.

Aangifte FIOD

In een interview met het FD vertelt Hetty van de Laar, directrice van het Belgische vastgoedadviesbedrijf Effix, dat ze was ingehuurd door Groenhof. Zij deed al jaren zaken met Groenhof in andere projecten. Al gauw stuitte zij naar eigen zeggen op zaken die niet klopten, zoals geknoei met declaraties, valse facturen en opzettelijke vertragingen bij verkoop van vastgoedprojecten.

Van de Laar kaartte de problemen aan bij onder meer bestuursvoorzitter Ronald Latenstein en Property-Finance-directeur Jaap van Dijk. Dat leidde volgens haar tot niets.

Uiteindelijk stapt ze op advies van de compliance officer van SNS Reaal naar de FIOD en deed aangifte van de fraude. Onduidelijk is namens wie bij SNS Reaal de vrouw zwijggeld kreeg aangeboden.

Intern onderzoek

In een reactie zegt SNS Reaal dat "uit intern onderzoek naar de signalen van mevrouw van de Laar medio 2012 geen grond voor haar beschuldigingen naar voren kwam."

Wel was het aanleiding tot uitbreiding van het onderzoek wat resulteerde in "onze aangifte tegen een ex-directeur en het op non-actief stellen enkele externe medewerkers."

STER reclame