Op de verkiezingsdag in Kenia zijn verscheidene aanvallen geweest op de politie. Nog voor de stembureaus open gingen, was er geweld in de kuststeden Mombassa en Kilifi. Zeker negen agenten, twee burgers en zes aanvallers kwamen om het leven, meldt persbureau Reuters.

Bij de aanval in Kilifi, rond één uur 's nachts lokale tijd, gebruikten de aanvallers machetes. Een politiewoordvoerder in de stad spreekt van een bliksemaanval op een politiebureau.

In de hoofdstad Nairobi verloopt de stembusgang rustig. Er staan lange rijen. Ook in andere steden moeten Kenianen uren wachten om hun stem uit te brengen.

Duizenden agenten

Er zijn duizenden agenten ingezet om de stembusgang in goede banen te leiden. Vijf jaar geleden leidde een omstreden verkiezingsuitslag tot geweld tussen bevolkingsgroepen.

Toen vochten onder meer de Kikuyu en de Kalenjin een bloedige strijd uit. Daarbij kwamen meer dan 1200 mensen om het leven.

De huidige verkiezingen zijn de eerste na de inwerkingtreding van de nieuwe grondwet. Die is geschreven om een herhaling van het geweld te vermijden.

President

Kenia kiest nieuwe provinciale parlementen, provinciale gouverneurs, een nationaal parlement en een president. De voornaamste kanshebbers voor het presidentschap zijn de huidige premier Raila Odinga en vicepremier Uhuru Kenyatta.

Beiden speelden vijf jaar geleden ook een rol in de gewelddadige nasleep van de verkiezingen. Kenyatta en zijn kandidaat voor het vicepremierschap zijn aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof.

STER reclame