Reddingswerkers in Florida hebben de hoop opgegeven voor de zogeheten 'sinkhole'-man, de man die plotseling met slaapkamer en al verdween in een groot gat in de grond. De zoektocht is gestaakt. De reddingswerkers noemen de kans dat de man nog leeft 'nihil'.

Afgelopen donderdag gebeurde het. De betonnen vloer onder zijn huis in Tampa in Florida begaf het. De 36-jarige man lag te slapen en werd met bed in al het gat ingetrokken. Zijn broer hoorde zijn geschreeuw en deed een poging hem te redden, maar daarvoor was het al te laat. De broer kon zelf later nog door toegesnelde agenten gered worden.

Zulke 'sinkholes' zijn een vrij normaal verschijnsel in Florida. Door geologische processen verdwijnt zwak gesteente waardoor flinke gaten in de bodem kunnen ontstaan. Meestal zijn die niet groter dan enkele meters. De sinkhole in de buitenwijk van Tampa is ongewoon groot: 9 meter breed en naar schatting 6 meter diep.

China

Nog maar een maand geleden was het ook raak in de Chinese stad Guangzhou. Twee gebouwen werden volledig opgeslokt door een groot gat in de grond. Wonder boven wonder raakte daarbij niemand gewond. Wel moesten 300 mensen worden geëvacueerd.

Het instorten gebeurde vlak bij een plek waar aan een ondergronds metrostation werd gewerkt, dus vermoedelijk is hier menselijke activiteit de oorzaak van de sinkhole.

Guatemala

De meest tot de verbeelding sprekende sinkhole is misschien wel het gat van 150 meter diep en 20 meter breed in Guatemala Stad. Op 23 februari 2007 slokte dit gat bijna twintig huizen op. Drie mensen zijn nooit teruggevonden.

Het had veel erger af kunnen lopen. Nog geen uur nadat arbeiders het gebouw hadden verlaten, verdween hun kledingfabriek in een gat in de grond.

Sinkholes wereldwijd

Er zijn nog meer bijzondere gevallen van sinkholes op onze planeet. Onderstaand filmpje is een compilatie:

Door: Emil

STER reclame