PvdA-leider Samsom heeft op een partijbijeenkomst gezegd dat Israël zich meer moet inzetten voor vrede. "Israël draagt als de bovenliggende partij in het conflict met de Palestijnen verantwoordelijkheid voor het vruchtbaar hervatten van de onderhandelingen over een duurzame tweestatenoplossing", zei Samsom in Zwolle.

Daar spraken PvdA-leden in deelsessies en plenaire bijeenkomsten over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

'Fysiek onmogelijk'

Volgens Samsom is van de Israëlische verantwoordelijkheid momenteel weinig te zien, zo zei hij in zijn afsluitende speech. "Met de voortdurende bouw van nieuwe illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem maakt Israël een duurzame oplossing fysiek onmogelijk."

Er werd ook gesproken over de Arabische Lente. Die zal volgens Samsom nog heel lang duren: "Want Rome is niet gebouwd in één dag, noch zal een gehele regio - uitstrekkend van Tanger tot aan Teheran - in een paar jaar een proces van democratisering doorlopen." Het opbouwen van een democratie vergt volgens Samsom een lange adem. Hij trok een parallel met Centraal- en Oost-Europa, waar jaren na de val van het communisme sommige landen nog altijd worstelen met democratie.

STER reclame