Topsalarissen en bonussen voor managers en bankiers in Zwitserland worden mogelijk aan banden gelegd. De Zwitsers stemmen morgen per referendum over een pakket maatregelen dat onder meer hoge premies en gouden handdrukken verbiedt.

Ook krijgen aandeelhouders het laatste woord over de salarissen voor bestuurders. Speciale premies bij overnames of fusies worden verboden, net als vertrekpremies. Volgens de laatste peilingen is tweederde van de Zwitsers voor de maatregelen.

Onlangs ontstond in Zwitserland ophef over de vertrekpremie van Novartis-topman Vasella. Hij kreeg 58 miljoen euro mee, op voorwaarde dat hij de komende zes jaar niet voor een concurrent van het farmaceutisch bedrijf aan de slag gaat. Vanwege de ophef zag Vasella uiteindelijk af van de premie.

Tegenvoorstel

De nieuwe regels stuiten op veel verzet bij het Zwitserse bedrijfsleven. Gevreesd wordt dat Zwitserland minder aantrekkelijk wordt voor investeerders.

Ook de politiek maakt zich zorgen. Het parlement in Bern heeft een tegenvoorstel op tafel gelegd dat eveneens voorziet in strengere regels, maar op een aantal punten uitzonderingen mogelijk maakt. In de campagne voor het tegenvoorstel is 6,5 miljoen euro gepompt, 40 keer zo veel als de tegenstanders te besteden hadden.

STER reclame