NOS NieuwsAangepast

'Mogelijk 10 doden door Diane-35'

In Nederland zijn mogelijk tien vrouwen overleden door de Diane-35 pil. Dat heeft het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb gemeld na berichtgeving in Trouw.

Vorige maand maakten de Franse autoriteiten bekend dat zij de pil uit de handel willen halen. Die bekendmaking kwam na vier sterfgevallen onder vrouwen die de pil slikten. In Nederland is een geval bekend; een 21-jarige gebruikster van de pil overleed in januari aan een longembolie. Waarschijnlijk heeft Diane-35 een rol gespeeld bij het ontstaan van die bloedprop.

Het nieuws over de dood van de vrouw leidde bij Lareb tot 97 nieuwe meldingen, waaronder 9 nieuwe sterfgevallen in 2011 en eerder. De meesten zijn jonge vrouwen die overleden aan trombose of longembolie. "Bij deze tien meldingen wordt aangegeven dat de patiënt is overleden en dat Diane-35 daarbij een rol kan hebben gespeeld", zegt het hoofd van de afdeling Analyse van Lareb.

'Verontrustend'

Minister Schippers van Volksgezondheid noemt de berichten verontrustend. Het gaat haar aan het hart, zegt ze, omdat het om jonge vrouwen gaat. Begin volgende week stuurt de minister een brief erover naar de Tweede Kamer.Gisteren maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend dat Nederland de Diane 35-pil niet uit de handel haalt. Volgens Schippers is ze niet bevoegd om geneesmiddelen uit de handel te nemen en gaat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen daarover.

In een brief aan de Kamer schreef Schippers dat het bekend is dat het gebruik van de pil in zeldzame gevallen kan leiden tot trombose en het ontstaan van een embolie. Daar wordt volgens de minister al nadrukkelijk voor gewaarschuwd in de bijsluiter.

Bayer

In Trouw reageert fabrikant Bayer op de cijfers van Lareb. De producent van de pil zegt van de meldingen te weten en helemaal achter Diane-35 te staan.

De anticonceptiepil Diane-35 en de merkloze varianten daarvan worden in Nederland vooral voorgeschreven als middel tegen acne, lichte overbeharing en een vette huid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl