NOS NieuwsAangepast

Ook Kerry laakt uitlatingen Erdogan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft zich scherp uitgelaten over opmerkingen van de Turkse premier Tayyip Erdogan. Die heeft het zionisme vergeleken met het fascisme en het een misdaad tegen de menselijkheid genoemd.

Minister Kerry is op bezoek in Turkije. Het land is een bondgenoot van de NAVO. Tijdens een persconferentie in Ankara veroordeelde Kerry de uitlatingen die Erdogan deed tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties afgelopen week in Wenen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de vergelijking tussen het fascisme en het zionisme 'verwerpelijk'. Hij zei ook dat de houding van de Turkse premier niet bijdraagt aan de pogingen om vrede te bereiken in het Midden-Oosten.

'Kwetsend'

Kerry heeft de kwestie inmiddels aangekaart bij de zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu. Hij wil Erdogan er ook persoonlijk op aanspreken.

Eerder al noemde een hoge Amerikaanse diplomaat de opmerking van Erdogan "kwetsend en verkeerd" en ondermijnend voor de Amerikaans-Turkse betrekkingen.

Onderhandelingen

De uitspraken van Erdogan komen zeer ongelegen. De Amerikaanse president Obama reist later deze maand naar Israël en Jordanië in een poging om Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Davutoglu, heeft op zijn beurt Israël beschuldigd van een vijandige houding naar Turkije. Hij refereerde aan de negen Turkse burgers die in 2010 door Israëlische commando's werden gedood aan boord van een Turks schip met hulpgoederen dat op weg was naar Gaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl