NOS NieuwsAangepast

Computer Curiosity hapert

Marswagen Curiosity kampt met een haperende computer. Mogelijk is de software beschadigd geraakt door de sterke straling op de planeet.

De vluchtleiding heeft de Marswagen laten overschakelen naar zijn back-up-computer om het probleem op te lossen.

Kwetsbaar deel

Het probleem kwam woensdag aan het licht toen het team in Californië erachter kwam dat Curiosity data niet goed registreerde. Ook ging de computer niet 'slapen' op het moment dat dat moest gebeuren.

Curiosity heeft twee identieke computers aan boord, A en B. Omdat het A-systeem problemen bleef vertonen, is overgeschakeld naar de B-computer. Die kan hetzelfde als de A-computer, maar het kost een paar dagen om de rover al zijn taken via de back-up uit te laten voeren.

In de tussentijd proberen technici erachter te komen wat er mis is met de A-computer. De hardware en software is gehard tegen de extreme omstandigheden op Mars, maar volgens projectleider Richard Cook kan bij toeval net een kwetsbaar deel van de programmatuur zijn beschadigd.

"Het is een beetje zoals bij een telefoonboek. In plaats van zomaar een telefoonnummer, kan de inhoudsopgave zijn geraakt. De kans daarop is heel klein, maar het is mogelijk", aldus Cook.

Boormonster

Het team voert uitgebreide diagnoses uit om uit te vinden wat er precies mis is. Uiteindelijk is het de bedoeling Curiosity weer terug te schakelen op de A-computer.

De afgelopen dagen was het rijdende laboratorium bezig met de analyse van zijn eerste boormonster. Met het onderzoek willen wetenschappers uitvinden of er ooit leven mogelijk is geweest op Mars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl