NOS Nieuws Aangepast

Vloeistoffen mogen weer in handbagage

Voor vele reizigers een grote ergenis: de strenge regels op vliegvelden rondom het meenemen van vloeistoffen in je handbagage. Maar vanaf 2015 komt daar een eind aan, want de vloeistoffen mogen gewoon weer mee in de handbagage.

In 2014 worden op de vliegvelden speciale scanners geplaatst die vloeistoffen kunnen analyseren, in 2015 worden ze in gebruik genomen. Op die manier is voortaan te zien of er geen gekke dingen in zitten. Dat bevestigen Schiphol en de Europese Commissie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil er niks over kwijt, maar benadrukt dat Nederland de Europese regelgeving zal volgen.

Vloeistoffenscanners getest

Op dit moment worden speciale vloeistoffenscanners getest. In Nederland is dat bij TNO in Rijswijk. Hoe de scanners werken, wil TNO niet zeggen. "Als het om beveiliging gaat, doen we daar geen uitspraken over", aldus een woordvoerder. Begin vorig jaar zijn de scanners getest op Schiphol.

Iedere vliegtuigreiziger mag sinds 2006 slechts 100 mililiter per vloeistof in de handbagage meenemen. Dat betekent dat bijvoorbeeld grote verpakkingen shampoo, lenzenvloeistof of deodorant niet mee kunnen. De maatregel kwam nadat in Groot-Brittannië terroristen vermoedelijk een aanslag wilden plegen met vloeibare explosieven.

Met instructiefilmpjes en folders probeert Schiphol op dit moment de rij voor de veiligheidcontrole te verminderen.

15.000 kilo afval

De nieuwe regel scheelt in de toekomst ook een hele hoop afval. Nu gooit de beveiliging van de Schiphol Group (Schiphol, Eindhoven, Lelystad, Rotterdam) maandelijks 15.000 kilo aan vloeistoffen en gels weg. Veel mensen vergeten namelijk dat onder andere shampoo, pindakaas, tandpasta en drank niet mee mogen in het vliegtuig.

STER reclame