Het Libische onderzoek naar de vliegramp in Tripoli in 2010, waarbij 70 Nederlanders omkwamen, is zorgvuldig uitgevoerd. Dat concludeert (.pdf) de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De OVV hield voor de nabestaanden van de slachtoffers een bijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht en gaf daar uitleg over het rapport. Veel nabestaanden vroegen zich af of het onderzoek wel zorgvuldig was uitgevoerd, onder meer vanwege de onrust in Libië. De OVV heeft de nabestaanden uitgelegd dat er ook Fransen en Amerikanen bij het onderzoek betrokken waren. Ook de OVV zelf heeft mee mogen kijken.

Uit het Libische rapport blijkt dat de piloten ernstige fouten hebben gemaakt. Het vliegtuig zette de daling te vroeg in. De piloten overlegden niet goed met elkaar en zetten de landing door, terwijl ze eigenlijk een doorstart hadden moeten maken.

Geen verklaring

Een verklaring voor het handelen van de bemanningsleden is helaas niet meer te geven aangezien de betrokken piloten zijn overleden, zegt de OVV.

De OVV heeft tijdens het onderzoek een vinger aan de pols gehouden en vroeg het onderzoeksteam meer aandacht te besteden aan onder meer de mogelijke vermoeidheid van de piloten en de rol van Afriqiyah Airways. Dat hebben de onderzoekers gedaan, zegt de OVV.

Bekijk animatie (Windows) van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

STER reclame