In Castel Gandolfo heeft paus Benedictus voor het laatst afscheid genomen van de katholieke gelovigen. Hij verscheen korte tijd op het balkon van het pauselijke buitenverblijf, na aankomst per helikopter vanuit Rome. Bij zijn aankomst in de plaats luidden de kerkklokken.

"Ik ben een eenvoudige pelgrim die aan het laatste deel van zijn bedevaart begint", zei Benedictus tegen de duizenden gelovigen die op een plein waren samengekomen in de hoop op een laatste groet. Hij werd daarna toegejuicht met 'Viva el papa' en 'Ciao papa'.

Zegelring

Sinds 20.00 uur vanavond is Benedictus geen paus meer. Rond dat uur deed hij zijn pauselijke zegelring af, die daarna kapot is geslagen, zoals ook gebeurt bij de dood van een paus. In Rome trok op dat moment de Zwitserse Garde, die de paus beschermt, zich terug in de kazerne.

Bij het buitenverblijf werd ondertussen de pauselijke vlag gestreken. Ook werden de deuren het gebouw symbolisch gesloten door de wacht.

Klooster

De 85-jarige Benedictus is de eerste paus in 600 jaar die ervoor kiest af te treden. Vanaf 20.00 uur vanavond is hij geen paus meer. De komende maanden zal hij doorbrengen in Castel Gandolfo, daarna zal hij zich terugtrekken in een klooster in het Vaticaan.

Eerder vandaag nam Benedictus persoonlijk afscheid van de kardinalen die al in Rome zijn om zijn opvolger te kiezen. Benedictus heeft laten weten de volgende paus onvoorwaardelijk te zullen dienen. Hij wordt voortaan emeritus paus genoemd.

Aanstaande maandag zullen de kardinalen beginnen aan de besprekingen over het conclaaf waarin de volgende paus wordt gekozen.

STER reclame