Laag risico op kanker na Fukushima

tijd van publicatie Aangepast

De verhoogde kans op kanker door radioactieve straling die is vrijgekomen bij de ramp met de kerncentrale in Fukushima is klein. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een vandaag verschenen rapport.

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving, die leidde tot een tsunami die grote delen van het oosten van Japan onder water zette. In de kerncentrale van Fukushima viel de stroom uit, waardoor enkele reactoren oververhit raakten. Door explosies in de centrale kwam radioactieve straling vrij.

Uit het rapport van de WHO blijkt dat alleen mensen die in het meest besmette gebied waren meer kans hebben om kanker te krijgen door de straling. Zo is er een verhoogde kans van 70% op schildklierkanker bij meisjes. Maar de WHO benadrukt dat die vorm van kanker heel erg zeldzaam is.

Hulpdiensten

De grootste zorg van de onderzoekers gaat uit naar de hulpdiensten die na de ramp bij de kerncentrale werkten. Van hen heeft eenderde een verhoogde kans om kanker te krijgen. De gezondheid van de mensen die het meeste risico lopen, moet wat de WHO betreft langdurig worden gevolgd.

Door de radioactiviteit na de ramp moesten tienduizenden mensen worden geƫvacueerd. Er kwamen bij de aardbeving en daaropvolgende tsunami zo'n 16.000 mensen om het leven.

STER Reclame