De Rabobank sluit de komende jaren een deel van de lokale kantoren. Daarbij gaan zeker 3000 arbeidsplaatsen verloren en mogelijk volgen de komende jaren nog meer ontslagen.

Hoeveel kantoren er moeten sluiten, kan de bank niet zeggen. Het gaat om een "substantiële reductie". Op 13 maart gaat de bank met de aangesloten lokale banken praten over de plannen. Onder de Rabogroep vallen 139 lokale banken die zelfstandig zijn. Die banken hebben eigen leden en klanten.

Internet

De sluitingen zijn onderdeel van een nieuwe strategie van de bank. De bank wil dat klanten meer zelf regelen via internet en mobiel.

Volgens Rabobank groeit het gebruik van online diensten razendsnel. Het is dan ook waarschijnlijk dat er de komende jaren nog meer filialen worden gesloten en meer banen verdwijnen.

Nog meer

Volgens Piet Moerland, de topman van de Rabobank, zijn er nu iets minder dan 1000 kantoren. Moerland: "Ik sluit niet uit, maar het is aan de lokale banken, dat we eind 2016 onder de 500 vestigingen uitkomen."

Rabobank presenteerde vanochtend de jaarcijfers. Het bedrijf heeft een "moeilijk jaar" achter de rug en 2013 wordt waarschijnlijk nog lastiger. De bank verdient minder in de bouw, het vastgoed, de glastuinbouw en de zee- en binnenvaart.

Winstdaling

De winst van de Rabobank daalde afgelopen jaar naar 2,1 miljard euro. Dat is 20 procent minder dan in 2011. Volgens de bank "zal het niet meevallen" om het resultaat van 2012 dit jaar te evenaren.

De bank rekent voor dit jaar op "zeer beperkte" economische groei en verwacht dat herstel op de woningmarkt niet dit jaar, maar pas in 2014 inzet.

De bank heeft inmiddels 2,35 miljard euro opzij gezet voor het geval klanten hun leningen niet kunnen terug betalen.

STER reclame