Premier Rutte vindt dat het kabinet koers moet houden en de hervormingen moet doorzetten, maar dat het ook moet werken aan een breed draagvlak. Hij wil graag afspraken maken met partijen in de Eerste en Tweede Kamer en met werkgevers en werknemers.

In een reactie op de cijfers van het CPB benadrukt hij dat Nederland door een moeilijke fase gaat. "We moeten werken aan herstel van de werkgelegenheid, met een breed draagvlak."

Op de vraag of het begrotingstekort eigenlijk niet meevalt, antwoordt hij dat "het slechte cijfers zijn". Hij vindt het wel een lichtpunt dat de export aantrekt en dat de groei lijkt terug te keren.

Banenmotor

Dat de werkloosheid oploopt, komt volgens hem onder meer vooral doordat de economie het zwaar heeft.

"We moeten zorgen dat de banenmotor weer gaat draaien door de export te bevorderen en te werken aan herstel van het consumentenvertrouwen", aldus Rutte.

Dijsselbloem

Minister Dijsselbloem verwacht dat het kabinet morgen al met aanvullende maatregelen komt. Hij noemt de cijfers van het CPB somber, maar vindt ze meevallen ten opzichte van nog somberder berichten van vorige week.

Dijsselbloem wil niet vooruitlopen op wat het kabinet precies gaat doen en hij wil ook niks zeggen over bedragen.

Kamp: ernstig

Minister Kamp noemt de cijfers van het CPB ernstig. "We hebben nu al jaren tekorten op de begroting. Of het nu 3,3 of 3,4 of 3,5, het is in alle gevallen ernstig." Hij benadrukt het belang van hervormingen. Volgens Kamp is 2013 geen verloren jaar. "Ook in dat jaar worden forse ombuigingen gerealiseerd", aldus Kamp.

STER reclame