Koude Oorlog-pianist Cliburn dood

Aangepast

De Amerikaanse pianist Van Cliburn is op 78-jarige leeftijd overleden. Cliburn werd wereldberoemd toen hij op het hoogtepunt van de Koude Oorlog in 1958 het prestigieuze Tsjaikovsky-concours in Moskou won.

Cliburn deed als 23-jarige mee aan het concours, zes maanden nadat de Sovjetunie de satelliet Spoetnik had gelanceerd. De spanningen tussen de VS en de communistische staat waren daardoor hoog opgelopen.

De toenmalige leider van de Sovjetunie, Nikita Chroestjsjov, gaf persoonlijk toestemming voor de toekenning van de eerste prijs. Toen de jury van het concours hem vroeg of die naar een buitenlander mocht gaan, gaf Chroesjtsjov, naar verluidt, als antwoord: "Is hij de beste? Geef hem dan de eerste prijs".

Sterrenstatus

In de daaropvolgende jaren kreeg Cliburn binnen en buiten Rusland de status van een popster. Zijn concerten waren ver van tevoren uitverkocht. In sommige gevallen ontstonden er opstootjes als hij in het openbaar verscheen.

Cliburn trad op voor koningen en andere staatshoofden over de hele wereld. Ook speelde hij voor elke Amerikaanse president sinds Harry Truman.

In 1962 kreeg hij zijn eigen concours. De 'Van Cliburn International Music Competition' wordt nog steeds elke vier jaar gehouden en is bij uitstek de plaats voor jonge pianisten om zich aan de wereld te laten zien.

Optreden Gorbatsjov

Na het overlijden van zijn vader in 1978 kondigde Cliburn een sabbatical aan. In 1987 keerde hij terug om op te treden tijdens het historisch bezoek van Michael Gorbatsjov aan de Verenigde Staten. Na het optreden werd hij uitgebreid omhelst en gekust door de Sovjetleider.

Cliburn overleed vanochtend in zijn huis in Fort Worth in Texas. Hij leed al enige tijd aan botkanker.

STER Reclame