Grillo: niet in coalitie Italië

Aangepast

De Italiaanse politicus Beppe Grillo gaat geen vertrouwensstem geven aan een coalitie met de traditionele partijen. Dat heeft de populaire komiek herhaald op zijn blog. Al voor de verkiezingen van afgelopen weekend zei Grillo dat hij niemand zou steunen.

Een nieuwe regering in Italië heeft in zowel de Kamer van Afgevaardigden als in de Senaat een vertrouwensstemming nodig. Zowel links als rechts heeft de steun van Grillo´s Beweging van 5 Sterren nodig om aan een meerderheid te komen. Grillo zei dat hij alleen wil instemmen met losse wetten en geen enkele coalitie wil steunen.

Minderheidsregering

Door de houding van Grillo wordt het voor de linkse Pier Luigi Bersani, de winnaar van de verkiezingen, moeilijk om een meerderheidsregering te vormen. Bersani is als eerste aan zet om een nieuwe coalitie te vormen. Maar zijn coalitie heeft geen meerderheid in de Senaat. Vanochtend zei Bersani dat hij gaat proberen om een minderheidsregering te vormen.

Door de verkiezingsuitslag is Italië in een politieke impasse terechtgekomen. Links heeft de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, het rechtse blok van Silvio Berlusconi in de Senaat. Er wordt zelfs al gesproken van nieuwe verkiezingen.

STER Reclame