Middelbare school wordt hoofdrolspeler in BNN-serie

time icon Aangepast

Camera's in de kantine, de aula, de docentenkamer en in de klaslokalen. De Alkmaarse scholengemeenschap Jan Arentsz wordt binnenkort waarschijnlijk volgehangen met tientallen camera's voor de documentaireserie BNN @ School.

Afgelopen najaar onstond er ophef over deze reallife versie van Spangas. Docenten, leerlingen en ouders maakten zich zorgen over de privacy en veiligheid, maar na maanden van gesprekken met de programmamakers is de school ervan overtuigd dat er een 'integer gemaakte documentaireserie neergezet kan worden'. Afgesproken is dat niemand in beeld komt die daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Daarnaast zal de nadruk in de documentairereeks niet komen te liggen om ruzies en incidenten, maar op de positieve aspecten van het schoolleven.

Het gezamenlijke doel van de partijen is een mooie, zorgvuldig gemaakte documentaireserie produceren waarin je de waarde voelt van de individuele docent en het belang van een goede school die het verschil kan maken. Een documentaireserie waarop iedereen trots kan zijn en die in het maatschappelijk debat over onderwijs een belangrijke rol kan spelen.verklaring scholengemeenschap Jan Arentsz

Positief advies

Hopelijk leert BNN van de fouten van Eyeworks. De 'integere' serie 24 uur: tussen leven en dood, opgenomen op de Spoedeisende Hulp van het VUmc, werd na de eerste aflevering van de buis gehaald. De leerlingenraad van de school bracht in december in ieder geval al een positief advies uit over deelname aan het programma. "Wie wil er nou niet deel uitmaken van een nationaal televisieprogramma onder leiding van één van de meeste bekende jongerenomroepen?", stelde de voorzitter van de raad. Daarnaast brachten ook een pedagoog, een psycholoog, juristen en een communicatiedeskundige een positief advies uit.

3 van de 110 scholen

Het was voor BNN niet gemakkelijk om een school te vinden voor het project. Van de 110 scholen die werden benaderd, stonden er maar drie niet meteen negatief tegenover het plan. Niks lijkt de documentaireserie dus nu in de weg te staan, maar toch worden de camera's niet direct opgehangen. De komende weken gaan de producenten van de documentaire onderzoek doen op de school om de verhaallijnen te onderzoeken. Daarna zal definitief besloten worden of het Jan Arentsz de hoofdrolspeler wordt in de serie en moet duidelijk worden of het net zo'n hit wordt als Educating Sussex, het Engelse programma waarop BNN @ School is gebaseerd.