Stéphane Hessel, één van de schrijvers van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, is overleden. Hij is 95 jaar geworden.

Hessel werd geboren in Berlijn, maar emigreerde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Parijs. In 1939 nam hij de Franse nationaliteit aan. Twee jaar later vluchtte hij naar Londen, omdat hij weigerde zich te schikken naar het Vichy-bewind.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, schreef hij samen met de Amerikaanse presidentsvrouw Eleanor Roosevelt aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarin staan de belangrijkste burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten van mensen.

Kritiek op Israël

Stéphane Hessel was diplomaat en ambassadeur en bleef zijn hele leven een mensenrechtenactivist. In 2009 uitte hij nog felle kritiek op de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Hij noemde die aanvallen na een bezoek aan de Gazastrook een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid.

Drie jaar geleden schreef Hessel het boekje Maak U Boos!, waarvan 4 miljoen exemplaren zijn verkocht. In dat boekje schrijft hij dat Frankrijk zich weer boos moet maken over zaken als de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk, het gebrek aan persvrijheid en de erbarmelijke situatie van het Palestijnse volk.

STER reclame