De feestelijkheden rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april in Amsterdam zullen zich vooral afspelen op en rond het IJ. De nieuwe koning en koningin zullen een 'Koningsvaart' maken naar het Muziekgebouw aan het IJ. Dat heeft burgemeester Van der Laan bekendgemaakt op een persconferentie.

Zoals bekend begint de abdicatie van koningin Beatrix om 10.00 uur. Daarna is er een balkonscène bij het Paleis op de Dam, waarna de koning wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk. Vervolgens is er een receptie voor genodigden.

Sfeer van Sail

Na deze ceremonies stapt het koninklijk paar om 18.30 uur in Amsterdam-Noord op een schip, voor de 'Koningsvaart'. Volgens Van der Laan wordt het een evenement in de sfeer van Sail. Een deel van het IJ wordt daarvoor wel afgesloten, om te voorkomen dat het al te druk op het water wordt.

De Koningsvaart gebeurt niet met de historische 'Koningssloep'. Die is na zestig jaar op de wal waarschijnlijk niet op tijd gerestaureerd. Bovendien is in overleg met de politie gekozen voor een stabieler, en dus veiliger vaartuig.

Langs de route wordt een "hoogwaardig" programma georganiseerd waar aandacht is voor kunst, cultuur en sport.

Saluut

Rond 20.30 uur wordt het programma voor het Muziekgebouw afgesloten met een saluut van schepen. Er komt geen vuurwerk omdat het op dat moment nog niet donker genoeg is, zei Van der Laan.

Omdat er hooguit 20.000 mensen op de Dam kunnen, wordt op het Museumplein een 'Oranjeplein' ingericht, waar mensen de inhuldiging op grote schermen kunnen volgen. 's Avonds is daar dan een groot Koningsbal.

De traditionele kermis op de Dam is vanwege de feestelijkheden verplaatst naar Pasen.

De kosten voor Koninginnedag en inhuldiging zijn door de gemeenteraad begroot op 7 miljoen euro. De gemeente is nog op zoek naar bijdragen van de Rijksoverheid en van sponsoren.

Van der Laan zei dat iedereen van harte welkom is in Amsterdam, maar de burgemeester deed een oproep aan iedereen om de plechtigheden zo veel mogelijk via de televisie te volgen. Hij zei dat deze bijeenkomst voorlopig zijn laatste persconferentie was.

STER reclame