Kustwacht Curaçao staakt al dagen

time icon Aangepast

Door correspondent Dick Drayer

De kustwacht van Curaçao staakt. Sinds vrijdag heeft een deel van het lokale personeel het werk neergelegd uit onvrede met het personeelsbeleid van de organisatie. Het gaat om ongeveer dertig van de veertig werknemers.

Volgens vakbondsleider Ronaldo Abrahams ligt de Curaçaose kust nu open voor drugstransporten en illegalen die het eiland op willen komen. De directeur van de kustwacht, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman, zegt dat het wel meevalt: "Indien nodig kan Defensie een beroep doen op personeel van andere eilanden in het Caribisch gebied".

De vakbond stelt dat lokale medewerkers zich gediscrimineerd en geïntimideerd voelen. Zij zouden niet voldoende kunnen doorstromen nadat zij hun vijfjarig contract en bijbehorende verlenging van vijf jaar hebben uitgediend. Ook willen de werknemers hun wapen mee kunnen nemen naar huis, omdat zij zich daar bedreigd voelen.

Doorstroming stagneert

Swijgman zegt zich niet te herkennen in de aantijgingen. Hij erkent wel dat de doorstroming bij het steunpunt Curaçao stagneert. Reden is het feit dat mensen langer in dienst blijven en de kustwacht niet genoeg formatieplaatsen heeft om iedereen een vaste baan te kunnen bieden, aldus de directeur. Defensie is niet bekend met dreigementen aan het adres van personeel van de kustwacht, maar heeft inmiddels toegezegd dit te onderzoeken.

Vakbondsleider Abrahams verwijt de directeur van de Kustwacht "militaire starheid", waarbij onderhandelen onmogelijk is. Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op de minister van Justitie in Curaçao, Nelson Navarro, om de besprekingen weer vlot te trekken.

STER Reclame