NOS NieuwsAangepast

Topambtenaar leidt bankenclub

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) krijgt een nieuwe voorzitter. Chris Buijink, nu nog secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, zal op 1 juni aantreden. Hij volgt Boele Staal op, die zes jaar het gezicht was van de bankenlobby.

Buijink is 58 jaar oud en studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1980 bij het ministerie van Economische Zaken en was onder meer directeur-generaal Buitenlandse Economische betrekkingen en directeur-generaal Ondernemen en Innovatie. Sinds 2007 is hij de hoogste ambtenaar.

Bankenheffing

De NVB en voorzitter Boele Staal werden in toenemende mate bekritiseerd. Zo riep Staal hoon over zich af toen hij vorige maand zei dat de Nederlandse banken hun zaken ,,voor 98 procent" op orde hebben en geen sorry meer hoeven te zeggen over de problemen de afgelopen jaren.

Het gevoel bij de aangesloten banken is dat de dure lobby in Den Haag en Brussel weinig oplevert. Het steekt de bankiers dat de politiek blijft volharden in een kritische houding en er in het publieke debat nauwelijks wordt geluisterd naar de banken. Een grote steen des aanstoots is verder de bankenheffing. Ook tussen de banken onderling was er de laatste tijd wrevel, zowel tussen de Rabobank en ING als tussen de grote en de kleine banken.

De NVB maakte vandaag wellicht om die reden ook bekend dat de bestuursvoorzitters van ABN Amro, Rabobank en ING zitting krijgen in het bestuur van de NVB. De banken winnen zo aan gewicht en willen op deze wijze ook meer greep en zeggenschap krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl