NOS NieuwsAangepast

Kinderen kopen 'game-geld', Apple betaalt ouders terug

Apple trekt zijn portemonnee als het gaat om gebruikers waarbij honderden dollars zijn afgeschreven omdat kinderen via iTunes zogeheten 'in-app' aankopen hebben gedaan. Het geld werd van creditcards afgeschreven zonder dat kinderen ook maar een wachtwoord hoefden in te voeren. Dat kan niet, vindt nu ook Apple. En dus gaat het bedrijf betalen.

In-app aankopen zijn aankopen die je doet binnen een game of app. Het blijkt dat kinderen op eigen houtje extra content hebben gekocht in gratis spelletjes, en daar geen wachtwoord voor hoefden in te voeren. Voor ouders in Amerika leverde dat veel onverwachte rekeningen op en dus spanden ze in 2011 een rechtszaak aan. En met succes. Na bijna twee jaar gaat het bedrijf nu maar liefst 23 miljoen iTunes-accounthouders wijzen op een mogelijkheid om geld terug te krijgen.

Zo is er bijvoorbeeld een vissenspel. Dat kun je gratis op je tablet of smartphone installeren, maar om de vissen in leven te houden, moet je zo nu en dan een bedrag betalen. In andere games kunnen kinderen punten of virtueel geld kopen en daarmee extraatjes krijgen. Die opties zijn niet in de gratis versie opgenomen en maken de game net even leuker. Zo is er bijvoorbeeld de 9-jarige dochter van Garen Meguerian die de gratis spellen Zombie Cafe, Treasure Story en City Story downloadde. In die spellen kocht ze vervolgens voor meer dan 200 dollar aan virtueel geld.

Gebruikers die meer dan 30 dollar kwijt zijn, kunnen hun geld terugkrijgen. Anderen krijgen iTunes giftcards van 5 dollar. Om hoeveel gedupeerden het gaat, is niet bekend. Wil je voorkomen dat jouw kind in-app-aankopen doet? De iPhoneclub zette op een rijtje hoe je dat doet.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl