Door correspondent David Jan Godfroid

Nog even en dan is het in heel Rusland verboden om homoseksualiteit onder minderjarigen te promoten. De Doema, het Russische parlement, zal dit voorjaar hoogstwaarschijnlijk een wet met die strekking aannemen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, vandaag op bezoek in Moskou, heeft het wetsvoorstel "onaanvaardbaar" genoemd.

In Sint-Petersburg, Ruslands tweede stad, hebben ze al een jaar lang ervaring met het verbod op 'homopropaganda'. Dat heeft tot nu toe één keer tot straf geleid. Homorechtenactivist Nikolai Andrejev kreeg een boete, omdat hij had gedemonstreerd voor het gemeentehuis met een bord waarop "homoseksualiteit is geen perversie" was geschreven.

Tegen popsterren Madonna en Lady Gaga werd aangifte gedaan, nadat ze het tijdens hun concerten voor homo's hadden opgenomen.

Afschrikken

Met de straffen valt het dus wel mee, maar dat betekent volgens homorechtenactiviste Natalia Tsimbalova allerminst dat er niets aan de hand is. "Die wet is bedoeld om mensen af te schrikken", zegt zij, "en om negatieve reacties aan te wakkeren. Er moet nog over gestemd worden, maar de wet werpt zijn schaduw al vooruit; vooral op psychologisch vlak, in de hoofden van mensen."

De autoriteiten proberen volgens haar steun te vinden in de onderbuikgevoelens van de bevolking. "Ze weten dat de angst voor homo's sterk is in Rusland", betoogt Tsimbalova. "Ze versterken homofobie. Daardoor is het makkelijker om deze mensen onder controle te houden en te manipuleren."

Niet verbieden

Voorstanders wijzen er echter op dat de wet homoseksualiteit als zodanig niet wil verbieden. "Propaganda is het sleutelwoord", zegt Andrei Chodikov, vice-voorzitter van de Jonge Garde, de jongerenafdeling van de Poetinpartij Verenigd Rusland.

Net als zijn politieke voorman, president Poetin, vindt Chodikov dat Rusland "traditionele waarden" als kerk, huwelijk en gezin weer voorop moet stellen. "Je moet niet in de straat lopen roepen dat liefde tussen leden van dezelfde sekse normaal is", betoogt hij. "Misschien is het beter om dat voor jezelf te houden."

Staart

Die woorden zijn aan Grigori Zaritovski niet besteed. Hij treedt op in de homo-nachtclub Maljevitsj en komt, net als Natalia Tsimbalova, op voor de rechten van homoseksuelen in Rusland. Zaritovski: "Ik vind dat je vandaag de dag niet met je staart tussen je benen aan de zijlijn moet blijven staan en genoegen moet nemen met wat er gebeurt".

Toch is hij de eerste om te erkennen dat alle acties om de anti-homopropagandawet in Sint-Petersburg terug te draaien weinig succes hebben gehad. "Maar om de een of andere reden blijf ik optimistisch," besluit Zaritovski. "Ik geloof dat we uiteindelijk een beschaafdere samenleving kunnen bereiken."

STER reclame