Het motto voor bijdragen van het publiek voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is: "Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning". Dit heeft voorzitter Wijers van het Nationaal Comité Inhuldiging bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag.

Het motto moet Nederlanders inspireren om na te denken over de toekomst van het Koninkrijk. "We nodigen iedereen uit om die ideale toekomst te verbeelden", zei Wijers. "Het mag een wens zijn, een gedicht, een film en muziekstuk, een tekening: de vorm is vrij."

Boek

Alle ideeën worden verzameld op een online-platform. "Zo ontstaat een staalkaart van dromen, ambities en hoop voor Nederland en de Caraïbische delen van het Koninkrijk." De mooiste, meest hilarische en ontroerendste bijdragen worden gebundeld in een boek, dat aan de nieuwe koning en koningin zal worden aangeboden, en ook aan de vertrekkende koningin Beatrix.

"Daarmee geven wij de koning inspiratie voor het koninkrijk dat hij gaat vertegenwoordigen in de toekomst", zei Wijers. Het boek is later dit jaar waarschijnlijk voor iedereen beschikbaar.

Zingen en dansen

Verder wordt een aantal artiesten gevraagd om samen een Koningslied te componeren. Het is de bedoeling dat dit op 30 april overal in het land tegelijk wordt gezongen en gespeeld. Ook kan er op worden gedanst. Deze landelijke samenzang wordt door een dirigent geleid. Die dirigent kan via digitale verbindingen door alle deelnemers worden gevolgd.

Speciaal voor kinderen op de basisschool worden er op vrijdag 26 april Koningsspelen georganiseerd, voorafgegaan door een gezamenlijk ontbijt. Deze spelen worden geopend door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het comité hoopt dat bekende sporters ook meedoen.

Het comité organiseert ook later dit jaar een speciaal evenement om koningin Beatrix te bedanken.

Kosten

Het comité roept private partijen op om de festiviteiten in het land te financieren. Verschillende bedrijven en instellingen hebben dit al toegezegd. Wijers noemde werkgeversorganisaties, de landbouworganisatie LTO, de Nationale Postcode Loterij en het Oranje Fonds.

STER reclame