NOS NieuwsAangepast

Holleeder start motorclub op

Willem Holleeder is betrokken bij een nieuwe motorclub. Hij is vicevoorzitter geworden van de Amsterdamse afdeling van de net opgerichte motorclub No Surrender. Dat heeft Klaas Otto, de oprichter van No Surrender bevestigd.

Bij de oprichting van de motorclub zijn onder meer leden van het voormalige Satudarah-chapter in Zundert, de Ciganos, betrokken. Deze afdeling is inmiddels opgeheven. Het clubhuis in Zundert is door het Satudarah-chapter verlaten.

Volgens ex-Satudarah-bestuurder Otto heeft hij de nieuwe motorclub opgericht uit onvrede met het beleid van Satudarah. "Ik vind het nog steeds een mooie club, maar kon me niet meer vinden in het beleid", zegt Otto. Hij wil geen partij kiezen in de strijd tussen Satudarah en Hells Angels. "Dat is ons pakkie-an niet."

Afdelingen

Behalve in Zundert en Amsterdam heeft No Surrender volgens Otto afdelingen in Alkmaar, Rotterdam, Helmond en Den Haag. De motorclub is begonnen met ruim honderd leden. "Het zijn oude vrienden, en een van hen is inderdaad Willem Holleeder. Hij is vicepresident in Amsterdam", zegt Otto.

Opvallend is dat sportschoolhouder Dick Vrij volgens Otto sergeant-at-arms is geworden bij het Amsterdamse chapter. Vrij sloeg Holleeder in oktober nog een gebroken kaak op een Amsterdams terras. De twee zouden hun conflict daarna hebben uitgepraat. Een sergeant-in-arms heeft bij een motorclub de taak de orde te handhaven tijdens bijeenkomsten.

Hells Angels

Volgens Otto zijn er geen ex-Hells Angels overgestapt naar No Surrender. Wel was voormalig Hells Angel-voorzitter 'Big Willem' van Boxtel afgelopen week te gast bij een bijeenkomst van de nieuwe motorclub. Er hebben zich zo'n 150 nieuwe leden aangemeld, stelt Otto.

De motorclubs Satudarah en Hells Angels verkeren op voet van oorlog met elkaar. In Duitsland, waar de Satudarah enkele nieuwe afdelingen heeft opgericht, is het tot gewelddadigheden gekomen. In Nederland zijn politie en justitie en gemeenten een offensief gestart tegen de motorclubs. Verschillende clubhuizen zijn gesloten en tegen tientallen leden lopen strafrechtelijke onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl