PostNL beperkt de reorganisatie. Het bedrijf houdt de komende jaren meer sorteercentra open en meer postbodes in dienst dan eerder werd gepland.

Daardoor verliezen veel minder postbodes hun baan: 450 tot 650 in plaats van de eerder aangekondigde 2800. Wel verdwijnen er meer andere functies bij PostNL, zodat de voorziene besparing van 400 miljoen toch wordt gehaald.

Kwaliteit

PostNL zag zich vorig jaar gedwongen de reorganisatie op te schorten omdat de doorgevoerde maatregelen sterk ten koste gingen van de kwaliteit van de bezorging. Daarom houdt het bedrijf aanzienlijk meer vestigingen voor de voorbereiding van de bezorging open dan eerder aangekondigd. Ook houden meer ervaren postbodes hun baan en komen er minder nieuwe postbezorgers.

PostNL snijdt wel harder in de staffuncties, de commerciële organisatie en op het hoofdkantoor. In totaal verwacht het bedrijf dat de reorganisatie ten koste gaat van 2700 tot 3300 banen. PostNL verwacht de meeste mensen te kunnen begeleiden naar een andere baan buiten het bedrijf.

De omzet van het postbedrijf steeg vorig jaar met 1,7 procent tot 1,19 miljard euro. Het volume van geadresseerde post daalde verder met ruim 9 procent.

Gedwongen ontslagen

De omzet steeg dankzij de groei van de pakketbezorging en de internationale activiteiten. De omzet uit de bezorging van brieven nam in het vierde kwartaal verder af. PostNL boekte vorig kwartaal een nettowinst van 155 miljoen euro. Dat was 6 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Over heel 2012 ging de winst met ruim 60 procent achteruit tot 678 miljoen euro.

Voor 2013 rekent PostNL op een onderliggende operationele winst van 20 tot 60 miljoen euro. Dat bedrag moet in 2015 groeien tot tussen 300 en 370 miljoen euro.

STER reclame