PvdA wil stop op adopties Ethiopië

Aangepast

De PvdA wil dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden stopgezet. De partij wil eerst duidelijkheid over de betrouwbaarheid van tussenpersonen in Ethiopië.

Aanleiding is een uitzending van KRO Brandpunt, waarin een 15-jarig meisje aan het woord komt van wie de adoptie door ouders in Nederland is verboden door de rechter in Ethiopië. De biologische ouders van het meisje waren dood verklaard, maar bleken nog in leven te zijn.

PvdA-kamerlid Jeroen Recourt wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Teeven zei eerder dat er feitelijk geen kinderen meer uit Ethiopië worden geadopteerd.

Al jaren op zoek

In Brandpunt vertelt een Nederlandse adoptiemoeder dat adoptieorganisatie Wereldkinderen ook had verzwegen dat de biologische moeder van haar adoptiezoon nog in leven was. Ze bleek al jaren naar haar zoon op zoek te zijn.

Volgens Recourt zit het probleem vooral in Ethiopië. Daar zitten volgens hem tussenpersonen die andere belangen hebben dan dat van het kind. Hij pleit niet voor een definitief einde aan adoptie uit Ethiopië, maar tot Teeven de zaken heeft uitgezocht, moet er wel een stop op komen.