Een Oostenrijkse man die eind vorig jaar in Jemen werd ontvoerd, heeft in een video gezegd dat zijn ontvoerders hem zullen doden als er niet binnen zeven dagen losgeld wordt betaald. De video werd drie dagen geleden, op 21 februari, online gezet.

De man werd samen met een Fins koppel in het centrum van de Jemenitische hoofdstad Sanaa ontvoerd. Volgens de regering van Jemen zijn de gevangenen later doorverkocht aan al-Qaida en naar een plaats in het zuiden van Jemen gebracht.

'Goede gezondheid'

"Ik ben Dominik Neubauer. Ik ben een Oostenrijker. Ik werd op 21 december 2012 gekidnapt door een Jemenitische stam. Ik doe een oproep aan de Jemenitische regering, de Oostenrijkse regering, alle andere regeringen die het betreft en de Europese Unie om ze te geven wat ze vragen. Anders zullen ze me doden, zeven dagen nadat deze video is uitgebracht", zegt hij terwijl hij onder schot wordt gehouden met een geweer.

Daarna herhaalt hij de boodschap in het Duits en voegt er aan toe dat hij meer dan wat dan ook van zijn familie houdt en dat hij tot nu toe in goede gezondheid verkeert.

Eerste levensteken

De video is het eerste levensteken van de Oostenrijker. Van de Finnen is sinds hun ontvoering niets meer vernomen. Ook heeft de Finse regering geen eisen voor losgeld binnengekregen.

De Oostenrijkse autoriteiten gaan ervanuit dat de video echt is en hebben contact opgenomen met Jemen en Finland. "Het doel is dat hij gezond en wel terugkeert", zei een woordvoerder.

Opvallend

Journaliste Judith Spiegel in Jemen heeft hem vlak voor zijn ontvoering nog gezien. "Hij was in Jemen om Arabisch te leren. Daarna zou hij voor de Europese Unie gaan werken." Zij vindt het opvallend dat er nu een filmpje is vrijgegeven. "Ontvoeringen komen vaak voor in Jemen. Maar nooit langer dan een week en zeker niet met een filmpje."

Ook het feit dat de Oostenrijker met een geweer onder druk wordt gezet vindt zij anders dan anders. "Het zou kunnen duiden op de banden met al-Qaida, maar die hebben meestal een zwarte vlag achter de gijzelaar hangen en nu hangt er een bloemetjesgordijn."

STER reclame