Duitse media zijn eensgezind: de oproep om in Europa Engels te spreken als gemeenschappelijke taal is de belangrijkste boodschap uit de Europa-toespraak van president Gauck. De Duitse bondspresident sprak zijn langverwachte rede gisteren uit.

Volgens Gauck is de gebrekkige communicatie in Europa een van de belangrijkste problemen bij het bouwen van een meer geïntegreerde Europese gemeenschap.

Meertaligheid

Gauck zei dat jongeren weliswaar opgroeien met Engels als gemeenschappelijke taal, als 'lingua franca', maar dat er meer nodig is om meertaligheid bij grotere delen van de bevolking te bereiken. Volgens de president kunnen het spreken van de eigen taal en het redelijk spreken van een gemeenschappelijke taal prima naast elkaar bestaan.

De president hoopt dat er uiteindelijk een soort Europese publieke opinie ontstaat, die als tegenwicht kan dienen voor de nationale media. Die kiezen volgens hem nog te vaak een nationalistische aanpak bij het verslaan van Europese ontwikkelingen. Gauck pleit voor een Europees tv-kanaal, voor jong en oud, voor pro-Europeanen en euro-sceptici.

Tv-kanaal

Hij voegde eraan toe dat op dat kanaal meer te zien moet zijn dan het Eurovisie Songfestival. "Er zouden verslagen te zien moeten zijn over startende ondernemers in Polen, over jonge werklozen in Spanje en over het gezinsbeleid in Denemarken."

In de Europese Unie zijn nu 23 officiële talen, plus talloze andere talen en dialecten.

STER reclame