Radioactief lek op opslagplaats VS

Aangepast op

Door correspondent Wouter Zwart

In de Amerikaanse staat Washington zijn lekken ontdekt in een ondergrondse opslagplaats voor zwaar radioactief afval. Van de in totaal 177 opslagvaten op de Hanford Nuclear Reservation blijken 6 te lekken.

Gouverneur Jay Inslee van Washington bevestigt de problemen en noemt de situatie zorgwekkend. Het ministerie van Energie zegt dat er buiten de opslag nog geen verhoogde radioactiviteit is gemeten.

Zestig jaar oud

De vaten waarin de miljoenen liters radioactieve brei liggen opgeslagen, zijn enkelwandig en al zestig jaar oud. Het was de bedoeling dat ze niet langer dan twintig jaar mee zouden gaan.

De vaten zijn nooit vervangen omdat dat veel geld kost. Bovendien is het erg moeilijk en tijdrovend om het radioactieve afval uit de vaten te krijgen en over te brengen naar nieuwe tanks of naar een verwerkingsfabriek. Een verwerkingsfabriek die in het gebied wordt gebouwd, had al af moeten zijn, maar de bouw heeft jaren vertraging opgelopen. De fabriek opent waarschijnlijk pas in 2019.

Om verder lekken te voorkomen, roepen de lokale autoriteiten de federale overheid op om snel meer geld ter beschikking te stellen. Met dat geld kunnen de vaten sneller worden leeggepompt en kan het afval tijdelijk elders worden opgeslagen.

Manhattan Project

Hanford was decennialang een van de belangrijke centra van het Amerikaanse atoomenergieprogramma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog startte de overheid er het geheime 'Manhattan Project', waaruit de atoombommen voortkwamen, die op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid.

Anno 2013 draait in Hanford alles om de veilige opslag en verwerking van het radioactief afval dat is overgebleven na decennia van plutoniumproductie. Dat zal nog vele jaren duren. Ook de kosten zijn hoog. Jaarlijks geeft de overheid 2 miljard dollar uit aan de schoonmaakoperatie in Hanford; een derde van het landelijke budget voor nucleaire opslag